torsdag 23 augusti 2012

Skriv på FÖR en ändrad fastighetsavgift för studentbostäder

I veckan presenterade bostadstaxeringsutredningen ett förslag på ett förändrat system för beskattning av bostäder. Den övervägande delen av medierapporteringen har handlat om hur den föreslagna förändringen skulle leda till högre skatt för landets villaägare. Villaägarnas riksförbund, intresseorganisationen för landets villaägare, har till och med startat en kampanj där personer ombeds skriva under MOT den föreslagna ändringen.

Men förslaget innebär raka motsatsen för andra grupper. Det nya förslaget skulle innebära att fastighetsavgiften för små lägenheter, framförallt studentbostäder, skulle sänkas rejält. Idag är fastighetsavgiften samma för ett korridorrum utan eget kök (och ibland utan eget badrum) som en sjurummare med alla facilititer. Avgiften tar helt enkelt inte hänsyn till storlek och standard utan alla lägenheter betalar 1 370 kr/år. Med det nya förslaget skulle storleken få betydelse för hur stor avgift man betalar. Det innebär givetvis att man skulle skapa en större rättvisa då ett korridorrum skulle få betala runt 300 kr/år medan en 150 kvadrats lyxlägenhet skulle betala runt 3 000 kr/år. I runda tal skulle förslaget innebära upp emot en halvering av fastighetsavgiften för studentbostäder vilket också skulle bidra till bättre ekonomi och fler bostäder till studenter.

Låt inte utredningsförslaget gömmas undan i en skrivbordslåda, stöd förslaget och skriv under FÖR en förändrad fastighetsavgift för studentbostäder!






Nedan följer en kort sammanfattning av hur fastighetsavgiften påverkar studentbostäder idag och vilka skillnader det nya förslaget skulle innebära.


Fastighetsavgiften idag

  • Avgiften per lägenhet och år är 1365 kr (2012)
  • Alla lägenheter betalar samma avgift, oavsett storlek läge och standard
  • Rum i studentkorridorer utan eget kök belastas med lika hög avgift som en sexrummare med alla faciliteter.
  • Andelen fastighetsavgift av hyran är dubbelt så hög i studentbostad som i en vanlig hyresrätt.


Fastighetsavgiften enligt utredningsförslaget 
  • Förslag 1
    • Fastighetstaxeringen avskaffas
    • Avgiften baseras på lägenhetens storlek, BOA.
    • Avgiften är olika beroende på var i landet fastigheten är belägen. Region 1: 19,5 kr/BOA och år. Region 2: 17,3 kr/BOA och år. Region 3: 11,2 kr/BOA och år.
    Förslag 2
    • Fastighetstaxeringen behålls – men processer och administration förenklas
    • Rum i studentkorridor föreslås belastas med 300 kr per rum och år




6 kommentarer:

  1. Hmmm... ni borde verkligen kolla på hur mer utvecklade länder i Östeuropa gör.

    Är det bara 10 regioner i hela Sverige? Region 1= Storstockholm= Stormalmö? Är det samma sak, enligt förslaget, att bo på Östermalm i Stockholm (Region 1) och att bo i Rosengård i Malmö (fortfarande Region 1)?

    Jag är villig att skriva under om det blir i minst 20-25 regioner för hela landet- där region 1 (innerstaden i Stockholm) betalar till ex. 100 kr/BOA, region 15 (Rosengård i Malmö) betalar 20 kr/BOA och region 25 (Haparandas Skog Residence) betalar 5 kr/BOA. Doh!

    Hälsningar, vi är inte alla lika, bra att ni fattat

    SvaraRadera
  2. Jag betalar för ett korridorsrum på delphi(byggt på 60-talet) lika mycket som en 2 rummare byggd på 90-talet, i liknande stor kommun i Sverige.
    AFB har haft lång tid, med den hyra man tar, att inte bara betala av bygglån utan även drift och underhåll.

    Standarden är dålig, det hänger trasiga ventiler i köket, luktar avlopp på toan, balkongräckena har till och med börjat multna, det springer råttor i tvätten(och gud vet var mer) och det är slitet på golv och tak utan att bovärde agerat trots påpekande.

    Vill ni sänka hyran har ni inte det minsta som hindrar er från det, ni mister min underskirft för att detta är bara hyckleri!

    Jag är övertygad om att detta inte kommer komma stundenter nämnvärt, om något alls till godo, utan detta är bara ytterliggare ett sätt att öka "karusellkapitalet" till AFBs lekglada ledning.

    Det är inte lagen som gör att ni är dyra, det är onekligen dålig förvaltning/okunskap som gör det.

    Nära 4000kr för ett korridorsrum i E-huset läste jag - herregud tror ni inte att folk inser att det är ett överpris?

    Vad anser ni själva om korridorspriserna i E-huset- skäliga?

    Jag ser fram emot ert svar!

    SvaraRadera
  3. Hej!

    Det du länkat till saknar källangivelse(går inte att se vad man baserat bilden på) och är procent utan siffror anknutna till en totalkostnad vilket gör dem ganska intetsägande.

    Dessutom är det väldigt starkt indikerande att du skriver "skulle kunna" leda till hyressänkning som en brasklapp för att det inte är troligt de flesta fallen.

    Oavsett vad man vill med hyran eller inte så är det effekten och inte avsikten som bedöms.

    Hur kostnaden skulle öka när man bygger 1 kök istället för 13 är också en sådan sak som jag ifrågasätter starkt och skulle vilja ha redovisat. I hyran vägs ju även gemensamytans delade kvadrat in.

    Vidare undrar jag hur man kommit fram till att det är ett högre slitage?

    Jag ska även höra av mig till AFB, men anser att ett första steg är att angripa sidan de själva hänvisar till, för vad jag personligen anser är hyckleri.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nedan klargörs de punkter du ifrågasätter.

      1. Siffrorna som procenttalen baseras på kommer från våra medlemsföretags nyckeltal och avser 2010 års nyckeltal.

      2. Om det blir en hyressänkning eller inte är inget vi i nuläget kan veta eller garantera, vilket heller inte gjorts. Däremot innebär förslaget en mer rättvis beskattning av studentbostäder, speciellt för korridorrum, vilket vi inte ser något fel i att eftersträva.

      3. Vad som gäller för nyproduktion av olika typer av studentbostäder varierar naturligtvis, och vad som skrevs i föregående inlägg gäller studentbostäder generellt.

      4. Bedömningen av mängden slitage kommer från våra medlemsföretag, av vilka många sysslar med både vanliga hyresrätter och studentbostäder.

      Om du fortfarande anser att en rättvis fastighetsavgift för studentbostäder är hyckleri är du välkommen att kontakta mig direkt på 031-780 45 73 så kan vi på ett mer direkt sätt diskutera vidare.

      /Ida

      Radera
  4. Först och främst vill jag tacka för inbjudan att ringa, tyckte det var en fin gest. Men jag föredrar skriftligt eftersom det ger mig tid att kolla upp källor samt är publikt.

    Min ursprungliga text är, för att påminna, riktad till AFB. Men:

    1. Jag förutsätter då att jag kan hitta nyckeltalen på sidan så jag ska kolla upp dem.

    2. Jag citerar från sidan ovan rakt av:
    "I runda tal skulle förslaget innebära upp emot en halvering av fastighetsavgiften för studentbostäder vilket också skulle bidra till bättre ekonomi och fler bostäder till studenter."
    "Bättre ekonomi" till studenter förutsätter jag inte är att de ska börja få ekonomisk rådgivning väl? Snarare att man ska sänka hyran.
    Jag tycker istället att det du nu skrev om "inga garantier" bör tryckas på i lock-dokumenten. Folk bör ju veta på riktigt hur det påverkar dem att skriva under.

    3. Jag är fortsatt tveksam till detta påstående.

    4. Av de erfarenheter jag har ser jag motsatsen, men det kan så klart stämma för andra av era företag än AFB.

    Jag anser att missledande fokus på vem ansvar det är att vi har höga hyreskostnader är hyckleri. Att bolla ifrån sig ansvaret och påskina att man själv är nästintill hjälplös när det gäller hyressättningen.

    För övrigt har jag svårt att se fastighetskatt som rättvis. Även detta förslag har brister. De som kommer drabbas hårdast är pensionärer som bosatt sig tidigare i ett "vanligt" område som med åren blivit mera attraktiva. Man får minnas de gamla fiskarna längs bohuskusten som fick förmögenhetskatt på sina familjehus.

    Frågan är ju snarare - är det rättvist att betala skatt för att man bor?
    Är det rättvist att betala skatt på något som man redan har köpt själv? Om man nu skulle vilja ha diskussionen om vad som är rättvist.
    Sedan kan man ha en diskussion om vad som är bäst för en själv, men då får man poängtera det.

    SvaraRadera
  5. Tack för dina synpunkter. Det är alltid roligt att kommentatorsfältet på bloggen används och om fastighetsavgiftens vara eller icke varande finns det mycket att diskutera. Vi står dock fast vid att en ändring i fastighetsavgiften i enlighet med förslaget skulle, jämfört med hur det ser ut i dagsläget, innebära en mer rättvis beskattning av studentbostäder. Notera att det endast är den delen av förslaget gällande studentbostäder vi uppmärksammar och värderar.

    Vilka konkreta resultat förslaget skulle kunna ge i framtiden om det går igenom återstår att se, det vi vet idag är att det skulle innebära positiva förändringar för studentbostadsbranschen och därmed även för studenterna. Exakt var eventuella besparingar skulle kunna placeras får vi dock låta vara en öppen fråga, möjligt är till exempel som tidigare nämnt hyressänkning, men också investeringar i fler bostäder eller varför inte upprustning av gamla korridorboenden?

    Tyvärr går det inte att komma åt nyckeltalen på vår hemsida annat än för medlemmar, detta då dessa siffror inte är offentliga av respekt för våra medlemmar. Jag hoppas att du kan lita på att procenttalen och våra uträkningar stämmer. Vi förstår mycket väl, vilket du säkert också gör, att vi inte vinner något på att publicera något som är osant.

    /Ida

    SvaraRadera