måndag 19 augusti 2013

Ericas studentbostadsresa genom Sverige: Halmstads Fastighets AB


Blandar kösystem med direktförmedling

Sommarstaden Halmstad tar emot mig från sin bästa sida, människor som flanerar och lunkar i skön semestertakt och solen som lyser. Dock är vi några som redan jobbar och på HFAB:s kontor är det aktivitet. Jag träffar Carin Ottosson som är distriktschef för bland annat studentbostäder samt Jessica Murro som är Studentvärd och arbetar med allt ifrån uthyrning, besiktning annan kommunikation med studenterna. Även om de flesta studenterna fortfarande lyser med sin frånvaro så har givetvis nya studenter börjar höra sig för vad gäller boendemöjligheter.

Totalt har HFAB cirka 650 studentboenden uppdelade på främst två större områden, dels Gråstenen nära högskolan och dels området Jakten som ligger närmare centrum. I området Gråstenen är det företrädelsevis ettor. De gemensamma kök som numer inte används har tillsammans med en etta bredvid nu börjat byggas om till tvåor. Man upplever en stor efterfrågan på just tvåor, där par kan bo bekvämt tillsammans. Organisatoriskt är studentlägenheterna samlade i ett av företagets fyra distrikt. En husvärd ansvarar för de ”hårda” frågorna såsom felanmälan och reparation, besiktning med mera, medan en studentvärd (i de övriga distrikten heter tjänsten kundvärd) ansvarar för de ”mjukare” frågorna, såsom trivsel vad gäller störningar och dylikt.
Vad gäller HFABs kösystem så kan man ställa sig i kö från det att man fyller 16 år och samla köpoäng. Vid terminsstart i september/oktober samt i februari frångår man dock det vanliga kösystemet och använder något som man kallar Direkttorget. Där läggs alla lediga bostäder ut och sedan är det först till kvarn som gäller, detta för att underlätta och möjliggöra boende även för nya studenter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar