måndag 17 februari 2014

Ericas studentbostadsresa genom Sverige: Varbergs Stenfastigheter

Med fokus på kvalitet och långsiktighet

I sommarstaden Varberg, som vid mitt besök visar sig från sin mest vintriga sida, träffar jag Martin Palm och Karl-Johan Nilsson på Varbergs Stenfastigheter. Namnet till trots finns företaget på fler orter än Varberg; även Ulricehamn, Göteborg och Lilla Edet. Men det är i Varberg som företagets studentbostäder finns. Det är även här Karl-Johan jobbar som fastighetsansvarig medan Martin, som är förvaltningschef, sitter på huvudkontoret i Göteborg.

Luft, rymd och vackra materialval
I augusti 2012 invigdes företagets 60 studentbostäder, som ligger i ett fantastiskt fint hus en kort promenad från centrum. En del av Varbergs Stenfastigheters affärsidé är att bygga långsiktigt och med kvalitet, något som inte går att undgå då vi i entrén möts av luft, rymd och vackra materialval. På entrégolvet ligger kalksten från Kinnekulle och vackra konstmotiv pryder väggarna. Kvaliteten genomsyrar bygget rätt igenom från rejäla kök i ek till parkettgolv och platsgjuten botten. Det är ett påkostat bygge med en långsiktig vision. De 60 lägenheterna är mellan 29- 61 kvadratmeter stora och majoriteten är ettor. Större delen av hyresgästerna studerar på Campus Varberg, en filial till högskolan i Borås.Flera nya utmaningar

Ett kriterium från kommunens sida för att Varbergs Stenfastigheter skulle få bygglov på tomten de var intresserad av, var att de byggde just studentbostäder. På så sätt kom företaget in på en för dem ny del av bostadsmarknaden. Och med en ny kundgrupp har man även upplevt många överraskningar och få ta nya ställningstaganden. Den höga omflyttningen i princip året om var nytt för bolaget att hantera, likaså hur man hanterar hyresgäster som vill festa lite för ofta och högljutt. Genom tydlig information och bra kommunikation med hyresgästerna upplever de nu att situationen har blivit lugnare. Något som också upplevs som andra beteenden jämfört med företagets andra kundgrupper, är kraven och förväntan på kundservice dygnet runt och möjlighet till besiktning under veckans sju dagar. Just studenter som målgrupp fördjupade vi oss i under inspirations- och nätverksträffen i Göteborg i december, där delar av dagarna berörde just generation Y och deras förväntningar och beteenden.

Som i många andra nybyggen är det en självklarhet med individuell mätning av vatten, el och värme i fastigheten i Varberg.  För de hyresgäster som nyss flyttat till ett eget boende kan den första räkningen ofta komma som en tråkig överraskning. Det är något som Varbergs Stenfastigheter har försökt förebygga genom tydlig information vad gäller just energikonsumtionen. Energibesparandet kan dock ta sig väl drastiska åtgärder, som när en av hyresgästerna under den två veckor långa julledigheten stängde av alla sina element vilket fick till följd att elementen fick sprickor och de närliggande grannarna fick det kallt. Men som sagt, med många hyresgäster som bor i det första egna boendet är det en hel del som behöver kommuniceras.

Jag avslutar mitt medlemsbesök med en rundvandring i huset och jag kan verkligen konstatera att kvalitet och smarta lösningar genomsyrar huset och ger studenterna möjlighet till ett riktigt bra boende!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar